Sindikat PTT Srbije

 

Sindikat
     Почетна     О нама     Контакт     Фонд     Поштар     

06.02.2021.

ОДРЖАН ПРОТЕСТ РАДНИКА ПОШТЕ, ОСНОВНИ ЗАХТЕВ – ВЕЋЕ ПЛАТЕ

Запослени у Јавном предузећу (ЈП) "Пошта Србије" поручили су са протеста испред Главне поште у Таковској, који је организовао Самостални синдикат поштанских радника, да траже да плате радника у том предузећу, које су мање од 60.000 динара, буду повећане за 10 одсто.

Захтев је и да се осталим запосленима, осим пословодству, плате повећају за три одсто.

На протесту се могло чути да је просечна нето зарада у Србији за октобар 2020. године била 60.109 динара, а у ЈП „Пошта Србије“ 54.856 динара, тако да је плата већине запослених у Пошти испод просечне зараде у Србији.
Један од захтева је и да се запосленима исплати зарада из добити по усвајању завршног рачуна, а уколико добити нема да се од Владе Србије захтева исплата једнократне помоћи од 45.000 динара.
Тражи се од Владе Србије да по хитном поступку узме у разматрање ситуацију у ЈП „Пошта Србије“, да финансијски и стручно помогне као што је помагала многим јавним предузећима до сада.

Посебно је истакнут захтев да се запослени који раде дуже од 24 месеца запосле по уговору на неодређено време, као и да се боловање оболелима од коронавируса исплаћује 100 одсто и да се онима којима је смањена плата по овом основу врати новац.

Запослени у ЈП „Пошта Србије“ траже од Владе и ресорног министарства да се у што хитнијем року уради ревизија пословања у овом предузећу и да се доведе стручан менаџмент, јер је, како тврде, на челу овог предузећа нестручно пословодство.

Председница Самосталног синдиката поштанских радника Јадранка Станков рекла је да је данашњи протест први у низу и да ће ускоро органиозовати нов протест уколико њихови захтеви не буду испуњени.
На протесту су учествовали и активисти и чланови нашег Синдиката који су на тај начин изразили свој став и незадовољство стањем у Предузећу и дали подршку колегама који су организатори овог скупа.

Facebook strana Sindikata PTT Srbije

You Tube kanal

Pitanja za pravnika

Zakoni i pravilnici

Sindikat PTT Srbije - Glavni odbor

Udruzenje vlasnika akcija

bitsyu
Turisticka Agencija Paradiso travel