Sindikat PTT Srbije

 

Sindikat
     Почетна     О нама     Контакт     Фонд     Поштар     

24.12.2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Овим путем Вас обавештавамо да наше Синдикалне организације неће више учествовати у раду Синдиката ПТТ Србије.
Сви наши предлози, сугестије, захтеви и иницијативе су игнорисани и третирани на потпуно неприхватљив начин. Шта више све наше иницијативе и покушаји да дође до истинског дијалога о стању у нашем Синдикату су бивале извргнуте руглу. Посебно истичемо дешавања са последње нелегелне седнице Скупштине која је мимо Статута и елементарне логике одржана телефонским путем. Скупштина је одржана на силу уз претње и уцене, а уз сарадњу и директну умешаност појединих директора регионалних и подручних радних јединица. Њихов задатак је био да се „намакне‘‘ кворум. Ни то им није пошло за руком, већ су морали, очигледном преваром, да доведу читаву организацију у ситуацију да су све наредне одлуке и потези нелегални. Наиме, број чланова Скупштине је у том тренутку био 74, а не како су покушали да нас обману 75. Да ставимо за тренутак по страни све гафове, нелогичности и отворено кршење наших аката, али ово је господо ПРЕВАРА. И поред тога што им је познато да је једна наша синдикална организација избрисана из Регистра синдикалних организација и да практично функционише као подружница друге синдикалне организације, уврстили су их у кворум и тако створили ситуацију доношења одлука уз кршење Закона. Наиме, Закон о раду (чланови 206, 207 и 208) јасно прописују да синдикат може бити валидан и да радници могу бити синдикално организовани само уз упис у Регистар. Такође је прописано да синдикати морају доставити потврду у упису у регистар и да су само тако валидни како код послодавца, тако и пред законом.
Постављамо питање председнику Скупштине. Да ли сте знали, или сте обманути, око броја чланова Скупштине и синдикалних организација које су пред законом и послодавцем регистроване и валидне. Ако су вас обманули, доставићемо вам допис Министарства о намери и разлозима за брисање из регистра, а можете и сами да уђете у регистар и видећете да је број 1495 избрисан. Да ли знате где се и на основу чега одбија чланарина за чланове непостојеће СО (јер рачун у банци по Закону не могу да имају)? Где се те паре уплаћују и ко њима располаже? Да ли сте свесни који закони се крше оваквим деловањем и ко ће све у Предузећу и Синдикату одговарати? Да ли сте свесни последица оваквог деловања? Ми ћемо ова питања поставити и Радној јединици која врши одбијање чланарине, али и надлежним органима, односно суду.
Ипак и од горег има горе. Приликом „навлачења‘‘ кворума је наше руководство у помоћ позвало (између осталих) и поједине директоре, како регионалне тако и оне испод њих, који су се директно укључили у кампању претећи члановима Скупштине да морају да се јаве и дају кворум Скупштини. Тиме су директно прекршили законе и имаће и они прилику да се изјасне.
Одбори наших синдикалних организација су покренули поступке како би донели одлуке да на даље не учествујемо у раду Синдиката ПТТ Србије. Такође, одборима наших синдикалних организација ће бити предложено да се донесу одлуке о самосталном деловању у наредном периоду уз могућност удруживања са синдикатима са којима делимо исте вредносне ставове, без уплитања политике и без контроле од стране послодавца.

Facebook strana Sindikata PTT Srbije

You Tube kanal

Pitanja za pravnika

Zakoni i pravilnici

Sindikat PTT Srbije - Glavni odbor

Udruzenje vlasnika akcija

bitsyu
Turisticka Agencija Paradiso travel