Sindikat PTT Srbije

 

Sindikat
     Почетна     О нама     Контакт     Фонд     Поштар     

29. септембар 2020.

НЕ СЛАЖЕНО СЕ И ПРОТИВИМО СЕ

Поводом информације са састанка са руководством Функције за поштанску мрежу, а које су изнете у билтену број 296, желимо да изразимо своје дубоко неслагање и изненађење ставовима који су изнети као синдикални и који су потписани од стране председника нашег Синдиката.
Наиме, као веома опасну сматрамо иницијативу ''да се редефинишу кадровски капацитети у пошти, да се ускладе са реалним стањем на терену и да се поштују''. Како сви знамо какво је сада реално стање на терену, какве су норме и показатељи који из тога произилазе, то у преводу значи дефинисање вишка запослених и пристанак на почетак процеса реструктурирања. Довољно је било погледати тренутне показатеље о продуктивности, као и тренутно смањење обима посла због пандемије, па би било јасно колико је опасно пристати на овако нешто. Са оваквим нормама и на основу информација које се добијају помоћу апликације ''Поштар мап'' не иде се у редефинисање ничега. Требало је напасти управо ове ставке и борити се да норме буду поправљене, а подаци из спорне апликације избрисани. Не иде се у редефинисање кадровских капацитета са оваквим, лажним и лошим показатељима. Годинама у назад послодавац покушава да провуче ову тезу и став, али су се сви синдикати, па и Синдикат ПТТ Србије, томе до сада противили. Став је био да нема вишка запослених већ, евентуално, мањак посла. Такође борили смо се да докажемо да на технолошким радним местима нема довољно извршилаца, па је чак и споразумом који је у Влади Републике Србије потписан крајем прошле године било посебно дефинисано да ће се на технолошка радна места примити одређен број нових радника као и да ће се радити на новој систематизацији, а све како би се овај проблем превазишао. Међутим, преко ноћи смо све то заборавили и усвојили став па чак и терминологију послодавца да треба ''редефинисати кадровске капацитете и ускладити их са реалним стањем'', а већ годинама се са послодавцем споримо - шта је то реално стање.
Што се тиче изнетог става и инцијативе са поменутог састанка, а у вези са боловањима, иницијативу сматрамо у најмању руку неозбиљном. Да подсетимо, синдикати се баве заштитом права радника, а не решавањем проблема послодавца. Такође да подсетимо, да смо ми због свега што нас је снашло задњих година као Предузеће, али и као друштво, постали фирма старих радника, да нам је просек година запослених упозоравајући, а да су нам запослени израбљени и заиста болесни. Такође подсећамо да, уколико постоји злоупотреба права на боловање, послодавац, а не синдикати, има право да регује у складу са Законом о раду и да у случају злоупотребе покрене процедуру из члана 103 ЗОР-а. Ову иницијативу видимо као најаву измене Колективног уговора, а потпуно је неприродно да у покретању таквих инцијатива учествују синдикати.
Синдикалне организације које окупљају више од четвртине чланства нису учествовале у овим разговорима нити у дефинисању става Синдиката ПТТ Србије што је посебан проблем и показатељ стања унутар нашег Синдиката. Такође, не слажемо се и противимо се усвајању терминологије и ставова пословодства као синдикалних ставова и против тога ћемо се борити.

Facebook strana Sindikata PTT Srbije

You Tube kanal

Pitanja za pravnika

Zakoni i pravilnici

Sindikat PTT Srbije - Glavni odbor

Udruzenje vlasnika akcija

bitsyu
Turisticka Agencija Paradiso travel