Sindikat PTT Srbije

 

Sindikat
     Почетна     О нама     Контакт     Фонд     Поштар     

Члановима Главног одбора Синдиката ПТТ Србије
Члановима Синдиката ПТТ Србије

Поводом актуелних дешавања у нашем Синдикату, а након седнице Главног одбора на којој су се прелиле поделе и хаос са Председништва, желим да вас упознам са чињеницама како би били што боље информисани и могли да заузмете став и донесете праве одлуке.

По мени, наш Синдикат се налази у потпуној блокади. Прво су се побунили чланови Председништва, а након тога је и Главни одбор показао да смо подељени више него икад и да је на сцени само борба за очување фотеља и привилегија. Десиле су ствари које нису смеле да се десе, а које су резултирале прво побуном и поделом унутар Председништва, а затим и додатним нарушавањем угледа нашег Синдиката.
А како је све почело. Наиме, извршена је исплата са рачуна Синдиката без одлуке Главног одбора, иако је врло јасно да то не може. Шта више, председник нашег Синдиката овакав потез покушао је да ''покрије'' тако што ми је нудио да накнадно потпишем одлуку која никада није донета на нашим седницама, што сам ја наравно одбио. Увидом у претходне записнике које сам тражио на увид, јасно је да таква одлука није никада донета и да због тога претходно руководство није извршило спорну исплату. Након тога председник иде даље и сам потписује одлуку Главног одбора о спорној исплати и врши исплату са рачуна Синдиката ПТТ Србије.
Након тога сазнајем да се двојици наших колега, синдикалних функционера, исплаћује 9000 динара из средстава чланарине, а на име уређивања сајта и синдикалног информисања. На страну што нам је информисање никад горе, поново сам упозорио председника да то није могуће урадити а да се та ставка не предвиди финансијским планом и да се на седници Главног одбора донесе одлука. Председништво има ингеренције над уређивачком политиком, а Главни одбор над финансијама. То је прецизно дефинисано нашим актима, али се председник поново оглушио на моја упозорења и на наша акта.
О ситуацији око избора члана Надзорног одбора сте сви већ упознати. Позван сам да организујем телефонско гласање Главног одбора јер, како ми је речено, нисмо могли да се договоримо са колегама из Независности око заједничког кандидата. Након тога, на притисак послодавца, нисмо чак ни изнели свој став и предлог за свог кандидата кога смо изабрали, већ смо пристали на име које нам је дато. Мислим да коментар није потребан. Срамота.

По мени ипак најбитнија замерка на наш досадашњи рад је што се нисмо профилисали као озбиљан Синдикат и озбиљни преговарачи. Једноставно речено, клекли смо и прихватали смо све што нам се сервира од стране послодавца. Ту истину и те чињенице никаво преузимање туђих заслуга и хвалисање у маниру актуелене власти не може да сакрије. Наш председник је сам одлучио да ће тако да води овај Синдикат не хајући много за чињеицу да смо ми организација која предстасвља запослене и треба да артикулиоше њихове ставове и захтеве, а не своје личне.
Све ово само је додатно урушило и поделило овај некада велики Синдикат који је све мањи и мањи.

Када се сазнало о свему овоме, против оваквих одлука и начина вођења Синдиката, побунили су се и неки чланови Председништва који су се и писмено обратили свима. И нису то били само колеге Јоцкић и Рајичић, већ и други који су такође изнели своје незадовољство начином рада и недостатком одговорности и јавности у раду. Ја се на тој седници Председништва нисам никоме придружио већ сам бранио Главни одбор, Статут и наш Синдикат од бахатог начина вођења.

Од Главног одбора сам тражио став по овим питањима и дешавањима, јер ово мора да престане и да се заврши, како би могли да се бавимо стварима од интереса за чланство, а не само сами собом.
Међутим, изгледа да су фотеље много слађе него што сам мислио, а поделе унутар наше организације непремостиве. Десило се само да се атмосфера са Председништва прелила на Главни одбор.
Једно је сигурно, налазимо се у потпуној блокади рада наших институција. Такође сам сигуран дас ће се актуелно руководство држати чврсто за фотеље, без обзира на све што се дешава око нас.
Зато сматрам да је неопходно да се што пре сазове Скупштина која би дала коначну реч. Ако неко заиста мисли да можемо даље овако, да не треба ништа да се мења, нека му је срећан пут, али без мене јер такви људи овој организацији не мисле добро.

Председник Главног одбора

Драган Станковић

Facebook strana Sindikata PTT Srbije

You Tube kanal

Pitanja za pravnika

Zakoni i pravilnici

Sindikat PTT Srbije - Glavni odbor

Udruzenje vlasnika akcija

bitsyu
Turisticka Agencija Paradiso travel